TOP 10 prirodnih atrakcija u Hrvatskoj

Nacionalni park Paklenica na južnom dijelu Velebita 

     nacionalni park pakelnicaNa udaljenosti od samo  45 km od Zadra i Karlobaga smjestio se Nacionalni park Paklenica. Iako je jedan od manjih nacionalnih parkova, na malom prostoru nudi veliku i raznovrsnu ponudu. Ako želite doživjeti svu ljepotu njegove flore i faune,  to možete učiniti šetajući ili vozeći bicikl po njegovih 200 km obilježenih staza. Za avanturiste među vama  Paklenica nudi 360 penjališta. Neizostavne atrakcije su dakako i Paklenički mlin, špilja Manita peć, edukacijski centar Mala Paklenica i Etno-kuća Marasović. A svoju okrjepu potražite u Lugarnici, šumarskoj kući koja se nalazi na 400 metara nadmorske visine na glavnoj stazi Velike Paklenice. Da upotpunite doživljaj, ne propustite odsjesti u Kampu Nacionalni park, koji je sa svojom šljunkovitom plažom postao popularna destinacija avanturista, ali i obitelji s djecom.

Park prirode Telašćica na jugoistočnom dijelu Dugog otoka

     park prirode telašćicaNa Dugom otoku u blizini otoka Rava i otoka Iža, a nedaleko od otoka Pašmana, naći ćete uvalu Telašćica, kojoj park prirode Telašćica duguje svoj naziv. Jedna od posebnosti parka prirode Telašćica je jezero Mir čiji je salinitet viši od saliniteta mora. Još jedna od zanimljivosti su i Stene, najistaknutiji strmac  Jadranskog mora. Prilikom boravka  u Telašćici posjetite jednu od njezinih brojnih plaža, šetajte ili vozite bicikl na jednoj od uređenih staza gdje ćete moći uživati u raznovrsnosti i jedinstvenosti biljnog i životinjskog carstva. Vrlo  popularni su i treking, foto-lov i nesvakidašnja prilika autonomnog ronjenja, koju nemate ni u jednom drugom parku prirode u Hrvatskoj. Smještaj i okrjepu pronađite u jednoj od privatnih kamenih kućica ili u jednom od apartmana u obližnjem mjestu Sali.

Nacionalni park Plitvička jezera -  samo jedan sat vožnje od Zagreba

     nacionalni park plitvicka jezeraNajposjećeniji nacionalni park u Hrvatskoj su Plitvička jezera. Njegov  povoljni geografski smještaj mu omogućuje da u sat vremena vožnje, dođete do Plitvica iz Zagreba ili Rijeke. Šetnjom po Plitvičkim jezerima na jednom od mnogih uređenih puteva možete uživati u ljepoti njegovih 16 jezera sa sedrenim vodopadima, zbog kojih je uvršeten u UNESCO-ov popis svjetske baštine. Ne izostavite razgledati njegove ljepote i na jedan nekonvencionalan način - vožnjom električnim brodom ili panoramskim vlakom. Zaljubljenici u aktivni odmor bi se svakako trebali iskušati u planinarenju ljeti i skijanju zimi. Svi posjetitelji mogu uživati u autohtonim plitvičkim specijalitetima u restoranima Lička kuća, Borja i Poljana.  Smještaj potražite u obližnjim mjestima udaljenim nekoliko kilometara od Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Nacionalni park Brijuni u Istri

     nacionalni park brijuniAko ikada posjetite Pulu, Poreč, Rovinj ili bilo koji drugi dio Istre, obvezno otiđite do Nacionalnog parka Brijuni. Brijuni su zbog svoje ljepote bili omiljeno mjesto predsjednika bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita te se tu počinje osnivati i safari park, kojeg možete vidjeti upustivši se na izlet vlakom po Brijunima. U zadnjih nekoliko godina sve zanimljivije odredište postaje nautičarima, koji smjestivši se u Uvali sv.Nikole uživaju u organiziranom provodu od strane Concierge service staffa u Nacionalnom parku. Ali i svi oni koji do otoka stignu javnim prijevozom, oduševiti će se ponudom športsko-rekreativnih aktivnosti od kojih svakako trebamo izdvojiti golf i tenis kao popularnije športove. Smjestiti se na Brijunima možete u jednoj od vila i hotela ili iskoristiti blizinu Pule te tamo unajmiti apartman.

Park prirode Kopački rit u istočnoj Hrvatskoj

     park prirode kopački ritIzmeđu Drave i Dunava u neposrednoj blizini Osijeka i Baranje smjestio se najveći orintološki park Europe, Park prirode Kopački rit. Obilasci Kopačkog rita su organizirani čamcima i kopnenim putem, koji uključuju obilazak zoo-rezervata i dvorca Tikveš.  Drugi omiljeni razlog za posjete je mogućnost rekreativnog ribolova. Kao posebnost Kopačkog rita nudi vam se mogućnost posvajanja ptice, koja onda biva obilježena vašim brojem i imenom te vas se obavještava, kad god ju netko uoči u bilo kojem dijelu svijeta. Uživajte u bogatoj tradicionalnoj slavonskoj kuhinji u jednom od restorana u obližnjim mjestima poput: Etno-selo Karanac, Beli Manastir, Bilje, Draž, Kneževi Vinogradi i Osijek. Privatni smještaj možete potražiti u jednom od brojnih seoskih domaćinstava ili privatnih apartmana koji se nalaze u obližnjim mjestima oko Kopačkog rita ili u gradu Osijeku.

Lošinjski akvatorij i Kvarnerski dupini, otok Lošinj

     otok losinj losinjski akvatorijPrilikom posjete otoka Lošinja ni u kojem slučaju ne propustite  posjetiti lošinjski akvatorij, smješten u Velom Lošinju Veli Lošinj. Organizacija Plavi svijet, koja se bavi zaštitom i istraživanjem morskih vrsta, osnovala je „Jadranski projekt dupin“, a u vezi s tim projektom nastaje Lošinjski rezervat za dupine i edukacijski centar o moru. Ulaz u „plavi svijet“ je samo 15 kn, a pružit će vam mnoštvo zabave gledajući razigrane dupine u svojem prirodnom staništu kristalno čistog mora. U centru imate mogućnost naučiti ponešto o Jadranskom moru. Također možete razveseliti obitelj usvajajući dupina. Ako ste u Lošinju prve subote kolovoza, možete sudjelovati u Danu dupina. Osim u uživanju u gastronomskim delicijama i ljubaznosti domaćina, privatnog smještaja, zabavite se jednim od programa osmišljenih za taj dan.

Košljun i špilja Biserujka, otok Krk

     kosljun otok krkSamo 8 km od grada Krka smjestio se Punat. Uz činjenicu da je najbolje opremljena turistička luka istočnog Jadrana, skriva i jedan biser pod nazivom otok Košljun. Ovaj mali otočić je od Punta udaljen samo 750 metara. Možete ga obići za dva sata pješice i pri tome uživati u bogatoj kulturno-povijesnoj ostavštini franjevačkog samostana, muzeja, zoološke zbirke i knjižnice. Kako  na Košljunu nema ugostiteljskih sadržaja, okrjepu potražite u obližnjem Puntu, Baškoj ili gradu Krku. Obvezno se uputite prema Rudinama u obilazak 110 metara dugačke špilje Biserujke koja će vas ostaviti bez daha ljepotom svoje unutrašnjosti i oblika. Špilja Biserujka je osvijetljena i uređena sigurnim putevima te će vaša cijela obitelj imati priliku doživjeti ljepotu ovog prirodnog fenomena uz pristupačnu cijenu od samo 15 kuna po osobi. Smještaj u apartmanima ili sobama možete potražiti u Šilu, Klimnu, Malinskoj, Njivicama, Krku, Baškoj, Punatu...

Vransko jezero na otoku Cresu

     vransko jezero otok cresJedno od najmističnijih prirodnih fenomena Hrvatske je Vransko jezero na otoku Cresu. Svoju tajnovitost je zaslužilo po još neobjašnjenoj činjenici da se u ovom slatkovodnom jezeru, čije dno je ispod morske razine,  slatka i slana voda ne mješaju. Jezero se nalazi u središtu otoka Cresa i nikako ga ne treba pomješati sa Vranskim jezerom kod Biograda i Šibenika. Posjetom Vranskom jezeru na Cresu moći ćete uživati u ljepoti bujne mediteranske vegetacije, ali i u pijevu mnoštva ptica, jer je jezero ujedno i ornitološki rezervat. A ako ste ljubitelj legendi i priča oduševiti će vas da se po predaji na dnu ovog 76 m duboka jezera nalazi začarani dvorac. Još mnogo legendi o Vranskom jezeru možete čuti prilikom obilaska jednog od restorana i odsjedanjem u apartmanima u obližnjem gradu Cresu.

Nacionalni park Krka, par kilometara od Šibenika

     nacionlni park krkaIzmeđu Skradina i Šibenika smjestio se Nacionalni park Krka. Nacionalni park Krka je za posjetitelje otvoren cijele godine, a nudi mnoštvo sadržaja. Razgledavati ljepote NP Krka je moguće šetajući jednom od uređenih staza, 3 km dugom biciklističkom stazom koja se proteže od Skradinskog mosta do Skradinskog buka ili organiziranim brodskim turama. Najpoznatiji dijelovi NP Krka su slapovi Skradinski buk i Roški slap, a zasigurno možete doživjeti i dašak starih običaja u etno-prezentaciji na Vodenicama iz 19 st., kupiti uspomenu na NP Krka u suvenirnici, te potražiti okrjepu u jednom od ugostiteljskih objekata koji se nalaze u samom Parku. U NP Krka nema smještajnih kapaciteta i kampiranje je zabranjeno, ali zato privatne apartmane možete naći u par kilometara obližnjem Šibeniku i Skradinu.

Otok Pag, od antičkih spomenika do morskih delicija

     otok pagOtok Pag, kao peti po veličini u Hrvatskoj, već je u prošlosti poznat po svojim prirodnim bogatstvima te da su se oko njega borili Rab i Zadar. Iako sami otok nema klasični mediteranski izgled s bujnom vegetacijom, nego je uglavnom pun stijena i krša, na njemu izvrsno uspijevaju kulture aromatičnog bilja, koje služe kao prehrana paškim ovcama od čijeg mlijeka se dobiva svjetski poznati paški sir. Ta vrsta prehrane također pogoduje i janjadi te je i paška janjetina  uvrštena kao jedna od svjetski poznatih delikatesa zbog izrazito visoke kvalitete mesa. Osim u uživanju u delicijama na Pagu možete uživati u planinarenju, ronjenju, biciklizmu na 115 km uređenih staza, ili jednostavno obilaskom kulturne baštine helenističkog doba te tulumima do kasno u noć u „hrvatskoj Ibizi“ - pješčanoj plaži Zrče.