Put u Hrvatsku

Putovanje u Hrvatsku automobilom

     Hrvatska je odlično prometno povezana kako u svojoj unutrašnjosti tako i s ostatkom Europe. Preporučeno je pridržavanje zakonskih odredbi o prometu koje se ne razlikuju puno od zakonskih regulacija u ostalim europskim zemljama ali važno je napomenuti neke: obvezna vožnja s upaljenim svjetlima danju i noću, korištenje mobilnog telefona je zabranjeno tijekom vožnje, osim ako se radi o handsfree uređaju, obvezno je korištenje sigurnosnog pojasa kao i pridržavanje propisa za dozvoljenu količinu od 0.5 promila alkohola u krvi osim u slučaju počinjenja prekršaja, kada se kažnjava kao zasebno prekršajno djelo.

Ograničenja brzine:

  • Naselja do 50 km/h;
  • Izvan naselja do 90 km/h;
  • Autocesta do 130 km/h za motore i automobile;
  • Autocesta do 80 km/h za motorna vozila koja vuku priključno vozilo bez kočnice te za autobuse i autobuse s lakom prikolicom.

24 sata dežurna služba za pomoć na autocesti - 1987.

      Benzinske crpke su tijekom turističke sezone u većim centrima uglavnom rade 0-24h a u regularnom vremenu od 7h do 20h. Sve benzinske crpke u svojoj ponudi toče Eurosuper 95, Super 95, Super 98, Super plus 98, Euro Diesel i Diesel, a u bolje opskrbljenijim crpkama i plin.

      Cestarina se naplaćuje razmjerno dužini korištene dionice i prema pripadajućoj skupini vozila. Na naplatnim postajama cestarina se može platiti gotovinom, karticama - AMERICAN EXPRESS, DINERS, MASTER CARD, MAESTRO, VISA.

Putovanje u Hrvatsku zrakoplovom

     Nacionalna zrakoplovna kompanija Croatia Airlines s izravnim letovima povezuje Hrvatsku s velikim brojem europskih odredišta: Amsterdam, Beč, Bruxelles, Frankfurt, London, München, New York, Pariz, Rim, Sarajevo, Skoplje, Zürich, Düsseldorf, Kopenhagen, Podgorica i Priština, a u suradnji s drugim zračnim kompanijama povezuje Hrvatsku sa cijelim svijetom.

Zračne luke u Hrvatskoj: Zagreb (najveća Hrvatska internacionalna zračna luka), Split, Dubrovnik, Osijek, Zadar Pulu, Brač, Lošinj i Rijeka/Krk.

Putovanje u Hrvatsku autobusom

     Hrvatska je preko redovitih međunarodnih autobusnih linija spojena sa susjednim zemljama i većinom srednjeeuropskih i zapadno europskih država. Autobusni kolodvori nalaze se u svim većim hrvatskim gradovima: Zagreb, Osijek, Rijeka, Pula, Split, Šibenik, Zadar, Dubrovnik; informacije o autobusnim linijama s pozivom iz inozemstva mogu se dobiti na broj +385 (0)1 61 12 789 a za pozive iz Hrvatske na 060 313 333.

Putovanje u Hrvatsku vlakom

     Hrvatska je željeznica izravno povezana sa Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom, Mađarskom, Italijom, Austrijom, Švicarskom, Njemačkom i Srbijom a u posrednim linijskim kombinacijama s gotovo svim europskim državama. Informacije za domaći red vožnje 060 333 444. Informacije za međunarodne linije: +385 1 4573 283 ili na www.hznet.hr