Informacije o Hrvatskoj

Potrebni dokumenti za posjet Hrvatskoj

     Pri posjetu Republici Hrvatskoj, strani državljani moraju imati valjanu putovnicu ili neku drugu ispravu za potvrdu identiteta. Ulazne i tranzitne vize za Republiku Hrvatsku izdaju se u ambasadama i konzulatima RH te na međunarodnim graničnim prijelazima.

      Za osobe koje upravljaju motornim vozilima obvezna je važeća vozačka i prometne dozvole, zelena karta kao potvrda o osiguranju vozila te punomoći u slučaju da vozilom ne upravlja vlasnik vozila.

      Što se tiče carinskih formalnosti, uz neograničenu osobnu prtljagu, strani državljani pri ulasku u RH mogu uz prethodnu prijavu bez carinskih naknada unijeti i tehničku opremu, kamping opremu, plovila i opremu za plovila. Prijelaz kućnih ljubimaca regularan je uz predočenje kartona o cijepljenju i veterinarskom pregledu.

Komunikacije 

Komunikacija telefonom i mobitelom

     Međunarodni pozivni broj za Hrvatsku je +385. Na raspolaganju su tri mobilna operatera s pružanjem usluge roaminga za mnoge GSM pružatelje usluga širom svijeta:

 • T-Mobile +385(0)981550
 • VipNet +385(0)917700
 • Tele2 +385(0)951000444

     Za međunarodne razgovore najjeftinije je korištenje 'Qbon-a'.Razgovor možete ostvariti s bilo kojeg fiksnog telefona. Dostupan je u bonovima od 25, 100 i 200 kuna na prodajnim mjestima kao što su kiosci s dnevnim tiskom, poštanski uredi, hoteli ili dućani široke potrošnje. Uredovno vrijeme poštanskih ureda tijekom turističke sezone u većim gradovima većinom je prilagođeno dužem trajanju do 22h uključujući i dane vikenda.

Korisni brojevi:

 • 194 - Hitna pomoć
 • 193 - Vatrogasci
 • 192 - Policija
 • 18981 - Opće informacije
 • 11888 - Informacije o pretplatniku
 • 11802 - Međunarodnim informacije pretplatnika
 • 18166 - Meteorološke informacije
 • 1987 - Pomoć na cestama

Komunikacija internetom

     Korištenje interneta sastavni je dio sadržaja turističke ponude svakog hotela pa i privatnog smještaja. Najpovoljniji mobilni internet u ponudi je od mobilnog operatera Tele2 koji s internetom na bonove omogućava jednostavan i brz pristup internetu s računala, a možete ga kupiti u Tele2 web shopu-u ili TELE2 centru, Konzumima, trgovinama Tiska, Tisak Media, iNovine, Slobodna Dalmacija... Sve su češće i lokacije sa 'HotSpot' oznakom na kojima je omogućeno korištenje javnog bežičnog interneta: u hotelima, marinama, coffee barovima i sličnim mjestima.

Sigurnost u Hrvatskoj

     Hrvatska je za sve njene građane i ljude dobre volje s privremenim boravkom na njenom prostoru sigurna i civilizirana zemlja. Tome doprinosi činjenica da je rad sigurnosnih službi na visokoj razini svojeg zadatka s pravodobnom reakcijom. U slučaju nepoželjnih i nepredvidivih okolnosti, u cilju stjecanja regularne zakonske zaštite najbolje je kontaktirati policijski dežurni broj – 192.

Novac u Hrvatskoj

     Hrvatska Kuna je službena valuta Republike Hrvatske. U opticaju je u denominacijama od 5., 10., 20., 50., 100., 200., 500. i 1000. kn - te kovanicama od 1., 2., 5. i 25. kuna kao i lipama u apoenima od 1., 2., 5., 10., 20. i 50. lipa.

      Zamjena drugih novčanica za kune dostupna je na svakom koraku - u bankama, poštanskim uredima, turističkim agencijama, hotelima i kampovima.