Aktivni odmor

Biciklističke staze u Hrvatskoj

     biciklističke stazeAktivni odmor uz veliku ponudu kvalitetnih biciklističkih staza u Hrvatskoj će vaš odmor učiniti, ukoliko ste ljubitelji, veoma interesantnim, i zasigurno će zadovoljiti vaše kriterujume.
Bilo da ste rekreativac ili se aktivno bavite biciklizmom, nećete ostati ravnodušni na ljepotu krajolika koje pružaju biciklističke staze Hrvatske, koje su spremne za vaš aktivni odmor. Dat ćemo vam samo početnu ideju gdje biciklom možete početi istraživati ljepote Hrvatske:

Biciklističke staze u Kontinentalnoj Hrvatskoj

     „Inin Put“ počinje na mostu između Privlake i Mirkovaca te ide do Đeletovaca. Dugačka je 29,5 km i cijeli put je asfaltiran. Sveti Martin na Muri, 35 km dugačka s asfaltnom i makadamskom podlogom počinje od Spa resorta Sv.Martin do Pleškovca , stoga ako ste zainteresirani za aktivni odmor i vožnju biciklom, preporučujemo vam ovu biciklističku stazu, koja će vam se zasigurno svidjeti.

Biciklističke staze u Istri

     Tartufina je 35 km dugačka, asfaltne i makadamske podloge, a proteže se od Buzeta te slikovitim istarskim krajolikom kružno preko Senja i Male Hube. Casanovina staza počinje u Vrsaru, a njezina 23 km idu po asfaltu i makadamu preko Funtane i Limskog kanala do Marasa, u blizini ove staze u Istri možete naći smještaj pa ćete vaš aktivni odmor iskoristiti na pravi način.

Biciklistikče staze na Kvarneru

     Ruta Grobnik – Novi Vinodolski je dugačka 55 km i iako je cijelim putem asfaltirana, težinski faktor joj je 4/5 te je stoga preporučena samo iskusnim biciklistima. Nešto lakša je 27 km dugačka staza Riječine – Grobnik koja počinje u Dražicama, a put  joj je dijelom asfaltiran, a dijelom makadam. Dok traje turistička sezona, ova staza na Kvarneru je veoma popularna za bicikliste.

Biciklističke staze u Dalmaciji

     Ruta Gornja Banda do Cavtata svoje ishodište i kraj ima u Cavtatu. Put joj je makadamski i asfaltiran te joj je dužina 26 km. Vinske staze su dugačke samo 4 km, ali imaju jako oštar uspon po makadamu i poljskom putu te zahtijevaju veliku kondiciju, počinju u Novalji. Iz Stare Novalje do plaže Zrče i Caske prostire se 10,5 km dugačka ruta Kamenolom kojom ćete se voziti po makadamu. Jedna od najkraćih je Kolan, vozite se po makadamu 2,5 km, ali njome možete doći do Paga i Novalje.

Ronjenje i ronilački klubovi u Hrvatskoj

              Aktivni odmor uz ronjenje u Jadranskom moru je jedan od najpopularnijih dok traje turistička sezona. ronjenje1246, upravo toliko otoka se rasprostire duž  1777 km hrvatske obale. Ovaj podatak osim što je interesantan ima i veliko značenje ako se ikada odlučite zaroniti u kristalno čiste dubine Jadranskog mora. Ronjenje kao rekreativni šport je poprilično mlad u Hrvatskoj. Međutim, u kratkom vremenu je postao izuzetno popularan, što nas ne začuđuje uzmemo li u obzir sve tajne i ljepote koje skriva Jadransko more i bude zaslužno za uspiješan aktivni odmor po vašoj mjeri. Možete roniti na preko 100 različitih lokacija od kojih svaka skriva neku svoju posebnost. Bilo da su to špilje Male Srakane kod otoka Lošinja, arheološko nalazište Savudrija kod Umaga sa svojim amforama, Ražnjić kod Korčule, koji se ističe ljepotom svoje raznolike flore i  faune, ili se jednostavno odlučite upustiti u avanturu noćnog ronjenja koje možete doživjeti oko otoka Krapnja, najmanjeg i najnaseljenijeg otoka Hrvatske, koji se smjestio između Šibenika i Primoštena. Posjetite potonuli brod  Baron  Gautsch kod Rovinja, Obelisk Kampanel kod Hvara koji je proglašen jednim od najljepših na svijetu i neizostavnu olupinu Kaiser Franz Jozef u blizini Dubrovnika. Odmor u Hrvatskoj uz ronjenje uvijek privuče veliki broj ljudi, od onih koji se aktivno bave ronjenjem, do početnika i osoba koji samo žele aktivni odmor i da razgledaju ljepote Jadrasnkog mora, jer zasigurno će imati šta da vide.

Rafting po prekrasnim hrvatskim rijekama

    Želite da budete aktivni dok traje vaš odmor u Hrvatskoj? raftingSpustiti se u malom gumenom čamcu niz divlje brzace rijeke Dobre, Cetine, Zrmanje, Kupe ili Une, nije za one slabih živaca. Rafting na rijeci Zrmanji je izuzetno zanimljiv u jesen, dok ne traje turistička sezona, a osim raftinga  moguća je šetnja po prekrasnom krajoliku i plivanje. Od Kutine preko Zagreba i Karlovca do Gospića proteže se rijeka Una. Kako nije previše „divlja“, rafting na Uni se preporuča za obitelji s djecom. Odlučite li svoj odmor provesti u jednom od apartmana u Karlovcu provozajte se do Generalskog Stola, te se okušajte u raftingu na slapovima Mrežnice, smještaj neće biti problem, jer i ovim krajevima je turistička ponuda velika. Osim već nabrojanih, svi željni adrenalina trebaju se iskušati u raftingu i na Kupi u Gorskom kotaru, na Cetini, koja je nezaobilazna, posjetite li Makarsku, Brele ili Omiš i iskusiti prave čari koje vam Hrvatske rijeke nude za aktivni odmor. Na 70 km od Zagreba počinje rafting-avantura na Dobri koja i nije baš tako „dobra“  i smatra se jednom od zahtjevnijih. Ne smijemo zaboraviti Savu koja ima prilično miran tok u Slavoniji, a kod Samobora se pretvara u snop brzaca koji nisu previše opasni te je idealno odredište za obiteljsku avanturu.

Planinarenje u Hrvatskoj, od Velebita do Biokova

     planinarenjeU aktivni odmor se zadnjih godina obvezno ubraja planinarenje. Sve se češće lagane šetnje po prirodi pretvaraju u adrenalinsku avanturu planinarenja po strmim obroncima. Zbog mnoštva nacionalnih parkova i prirodnih ljepota Hrvatska je atraktivna destinacija iskusnim i amaterskim planinarima, koji su došli na odmor u Hrvatsku ili da se bave ovom vrstom sporta. U blizini Otočca i Senja nalazi se Nacionalni park Sjeverni Velebit, sa planinarskom stazom Premužić s čijeg najvišeg dijela imate pogled na otoke Krk, Rab, Pag i Prvić. Ukoliko svoj odmor odlučite provesti u Rijeci, Delnicama ili Lokvama u nekom od privatnih apartmana, planinarit ćete u Nacionalnom parku Risnjak koji ima prilično blag uspon sve do Medvjeđih vrata gdje počinje strmi dio. U Istri se smjestila Učka, njezina najviša točka je 100 - godišnji vidikovac s kojeg vam se pogled pruža na Rijeku, Opatiju i Lupoglav. Popularna planinarska odredišta u Hrvatskoj su također Biokovo, koje se prostire duž dalmatinske obale, Nacionalni park Plitvička jezera i Paklenica u blizini Starigrad-Paklenice. Također i u ovim dijelovima ćete pronaći smještaj po vašoj želji, bilo da je turistička sezona ili izvan sezone.

Skijanje

      skijanjeIako Hrvatska nema previše skijališta, vrlo je popularna destinacija za skijanje. Tu popularnost duguje ponajprije pristupačnim cijenama za privatni smještaj gorske i kontinentalne Hrvatske, a onda i svjetski poznatom skijaškom natjecanju Snježna Kraljica, koji se već dugi niz godina održava na Sljemenu pokraj glavnog grada Hrvatske - Zagreba. Sljeme ima pet skijaških staza ukupne dužine od 4 km, a do njih vode 2 sidra i jedna sjedežnica. Ostala popularna skijališta u Hrvatskoj su Begovo Razdolje (1 km staze sa sidrom) kod Mrkopalja, pola sata udaljen od Vrbovskog i sat vremena od RijekeZagreba. U blizini Ogulina je Bjelolasica.  Sa svojih šest skijaških staza (5 km staza) je najveće hrvatsko skijalište, a do vrha vas vodi 6 dvosjedežnica. Neizostavno skijalište je Platak iznad grada Rijeke, između Istre i Gorskog kotara. Ako ćete posjetiti Hrvatsku radi skijanja, aktivni odmor vam je zagarantiran. A ukoliko želite neku drugu vrstu skijanja, dok traje turistička sezona, vaš aktivni odmor može biti i skijanje na vodi, ovu vrstu zabave možete da pronađete u većini Hrvatskih gradova na moru, i učinite vaš aktivni odmor, pored svih mogućnosti koje vam se nude na moru, veoma aktivnim.